top of page

23. september 2023 
kl. 12.00
Øhavsmuseet 

Havnegade 3, 5600 
Faaborg

LINEUP

Jørgen Hass: Et unaturligt forhold til naturen?

Dolphin Philosophy: modernitet vs postmodernitet

Anni Nielsen: Filosofisk dialog om Teknologi & Menneske

Aksel Haaning: Naturens Lys & det kontemplative liv

​

knud romer: Heidegger forklaret - Kedsomhed, angst og klinisk depression 

LINE UP
logo 1080 x 1080 px (1).jpg

Kom med til Faaborg Filosofi Festival - klik på linket og køb din billet i dag!

Tilmelding

BUY TICKETS

Vores samarbejdspartnere

EdTalk_logo_yellow (2).jpg

Oplæg 2023

Nedenfor kan du se en kort beskrivelse af de enkelte oplæg på dagen.

Jørgen
HASS

Et unaturligt forhold til naturen? 

Da den nye naturvidenskab i sin tid afsjælede den materielle natur og gjorde universet til et urværk, søgte romantikerne kompensation i den levende (organiske) natur, som nu blev hellig og ”mystisk”. Naturen blev en ”kraft”, der ikke blot var genstand for videnskaben, men æstetisk objekt og felt for religiøse ”anelser”. Civilisationens sociale og tekniske brud med naturens orden kunne nu udlægges som et nyt – moderne – syndefald: Mennesket blev fremmed for sig selv, fordi det havde fjernet sig fra den ”oprindelige” natur. Darwin og positivisterne brød med denne fortælling; Videnskab og teknologi blev nu set som bærer af det humanistiske fremskridt, I dag kan man se naturen komme på museum (fredning) eller blive healet (genoprettet), ofte som rekreationsrum for en global turisme- og terapiindustri. Er vores syn på naturen ved at blive kunstigt eller ved at blive grundlag for en eller anden ideologi?

Dolphin philosophy

modernitet vs postmodernitet

For at kunne forstå vores samtids kultur og videnskaber er disse termer uundværlige. oplægget byder på den helt store idehistoriske gennemgang af den moderne mentalitet siden 1700-tallet, og argumenterer for at det tilsyneladende brud med denne udvikling, postmodernismen, er dens modsætning, men også dens fortsættelse. Dette er fortællingen om hvem vi er, hvad vores samfundsprojekt bygger på og vores kulturs indlejring i forskellige tankesystemer. Det vil blive vist hvordan disse verdensforståelser rammesætter vores debatter om livstil, køn, race og ulighed mm.

Anni Nielsen

Filosofisk dialog om Teknologi & Menneske

Hvad er god dialog? Og kan vi have en god dialog omkring de dilemmaer som teknologien bringer med sig? Både børn og voksne indgår i et væld af samtaler om stort og småt, men hvornår er det rent faktisk er dialog der foregår og ikke diskussion eller skænderi? Og hvad kan man gøre for at sikre en ægte dialog? I forsknings- og udviklingsprojektet ”Filosofi i Skolen” fra Syddansk Universitet har vi siden 2017 arbejdet med spørge- og faciliteringsteknikker som stammer fra feltet Filosofi med børn. Og vi kan se at disse teknikker gør det nemmere at skabe et trygt rum, hvor man kan facilitere en ægte åben dialog blandt børn og unge, så vel som voksne og ældre – et trygt rum som er utroligt vigtigt, når vi skal tale om dilemmaer og svære spørgsmål. Så kom og oplev en filosofisk dialog, hvor vi dykker ned i nogle af de dilemmaer som teknologien bringer med sig, når Anni Nielsen fra projektet ”Filosofi i Skolen” faciliterer en filosofisk dialog på Danmarks dybeste folkemøde

Axel Haaning

Naturens Lys & det kontemplative liv

Op igennem middelalderen og renæssancen kommer emner om natur og kosmologi mere og mere i centrum for teologi, for filosofi og det kontemplative liv – temaer som verdenssjælen (anima mundi), jordens ånd (spiritus mundi)  og en overjordisk lysgnist i menneskets indre (Das Gestirn im Menschen) og ikke mindst naturens lys (lumen naturae). Hvad skulle de forsøge at udtrykke i samtiden, og taler de ind vor egen tid og nutidens behov for et forandret natursyn?

bottom of page